W Polsce od kilku lat ma miejsce prawdziwa piwna rewolucja: powstaj± ma³e, rzemie¶lnicze browary, na pó³kach sklepowych pojawiaj± siê piwa we wszystkich mo¿liwych smakach i stylach, a polscy piwowarzy zdobywaj± regularnie nagrody na konkursach na ca³ym ¶wiecie. Od dziewiêciu lat czê¶ci± tej rewolucji jest Wroc³awski Festiwal Dobrego Piwa.
To najwiêksza (ostatnie edycje odwiedzi³o 70 tys. osób) i zdaniem wielu znawców tematu najlepsza w Polsce impreza po¶wiêcona piwom rzemie¶lniczym. 70 stoisk, a na nich blisko 500 piw lanych i ponad 800 piw butelkowych - to wszystko ju¿ od 8 do 10 czerwca na Stadionie Wroc³aw.
- Bardzo chcieliby¶my zaprosiæ na Festiwal osoby, które z takim piwem jeszcze siê nie zetknê³y albo mia³y z nim do czynienia sporadycznie - mówi± organizatorzy WFDP. - Dla nich przygotowali¶my "Przewodnik pocz±tkuj±cego piwosza". S± siê w nim m.in. opisy popularnych stylów i podstawowe pojêcia u³atwiaj±ce orientacjê w piwie rzemie¶lniczym.
Publiczno¶æ degustuje i ocenia piwo, szkoli siê na kursach sensorycznych, bierze udzia³ w warsztatach z piwowarstwa, dyskusjach, pokazach i konkursach. W ramach imprezy odbywaj± siê koncerty i wystawy i mnóstwo innych atrakcji.
* Czê¶ci± Festiwalu jest Strefa Turystyki Piwnej, czyli prezentacja ciekawych miejsc zwi±zanych z piwowarstwem. To propozycje zarówno z Polski, jak i z zagranicy: bêdzie mo¿na zapoznaæ siê m.in. z ofert± Piwnego SPA czy Muzeum Piwowarstwa i dowiedzieæ siê czego¶ o wycieczkach szlakiem berliñskich piw kraftowych. Stanie tu te¿ wystawa etykiet piwnych - w Piwnej Galerii Plakatu zobaczymy specjalnie zaprojektowane, nietuzinkowe etykiety wydrukowane w du¿ym formacie.
* Na tych, którzy chcieliby dowiedzieæ siê czego¶ o warzeniu piwa czekaæ bêdzie Strefa Warsztatów Piwowarskich. Zobaczymy w niej wystawê „Od piwowarstwa domowego do swojego browaru” prezentuj±c± sylwetki znanych piwowarów domowych, którzy obecnie zwi±zani s± z browarami rzemie¶lniczymi, bêd± pokazy warzenia piwa, szkolenia degustacyjne i sensoryczne oraz testy na daltonizm smakowy. O produktach, recepturach i tajnikach piwowarstwa bêdzie mo¿na porozmawiaæ z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz przedstawicielami sklepów piwowarskich. W programie jest te¿ otwarte spotkanie z Piwowarami Domowymi.
* Scena Piwno-Kulinarna. To na niej odbêdzie siê oficjalne otwarcie WFDP, tu bêd± rozgrywane konkursy z atrakcyjnymi nagrodami dla publiczno¶ci i na tej scenie dowiemy siê, jakie piwo zosta³o wybrane przez uczestników imprezy najlepszym piwem festiwalu. Ta Scena to miejsce spotkañ piwowarów, blogerów, kucharzy i osób zwi±zanych z szeroko rozumianym browarnictwem, zarówno amatorów, jak i specjalistów. Go¶æmi bêd± tu m.in. Tomek Kopyra, piwny vloger, znawca i smakosz piwa, autor najpopularniejszego piwnego bloga interetowego, szefowa kuchni Mariola Monczak (uczestniczka Top Chef) i Piotr G³adczak (autor bloga Wroc³awskie Podró¿e Kulinarne), a w sobotê odbêdzie siê tu Live Beer Blogging, podczas którego eksperci testowaæ bêd± piwa z browarów uczestnicz±cych we WFDP. „Piwo i sport - czy tak mo¿na?”, „Kobiety w piwowarstwie rzemie¶lniczym w Polsce i na ¶wiecie”, „Degustacja - co, gdzie i jak?”. „Dok±d zmierza polskie piwo?” - to tematy niektórych spotkañ i paneli dyskusyjnych, jakie odbêd± siê na Scenie. Tu bêd± te¿ pokazy warzenia piwa i prezentacja Dolno¶l±skiego Stowarzyszenia Browarów Rzemie¶lniczych.
* Festiwalowi towarzyszy trzydniowy Piknik Kulturalny Co Jest Grane 24. To strefa koncertów i spotkañ z artystami: zagraj± m.in.: Anita Lipnicka, L.U.C., KAMP!, Albo Inaczej (Ralph Kamiñski, Eldo, Rosalie., Te-tris, Piotr Zio³a). W tej czê¶ci festiwalu znajd± siê te¿ m.in. strefa aktywno¶ci dla dzieci i rodziców i strefa mody. Ide± pikniku jest najlepsza kultura dostêpna dla ka¿dego i w ka¿dym wieku - podczas festiwalu zagraj± tylko polskie zespo³y, promowani bêd± polscy arty¶ci i twórcy.
Koncerty Pikniku Kulturalnego Co Jest Grane 24
* Pi±tek, 8 czerwca - Bovska / L.U.C: GOOD LUCK + go¶cie / Kamp!
* Sobota, 9 czerwca - Pola Rise / Mery Spolsky / L. Stadt
* Niedziela, 10 czerwca - Albo Inaczej i go¶cie / Anita Lipnicka / New People
* Strefa Chillout to niebanalnie zaaran¿owana sztuczna pla¿a z DJ-skimi setami, wokó³ której ustawi± siê food trucki z ciekaw± ofert± kulinarn±. W¶ród nich bêdzie stoisko „Podró¿e z Top Szefow± - Mariola Monczak & Piotr G³adczak”. Mariola Monczak to wieloletnia szefowa kuchni w popularnej restauracji Pod Papugami, uczestniczka 7. edycji programu Top Chef, Piotr G³adczak to za³o¿yciel najpopularniejszego wroc³awskiego bloga o gastronomii Wroc³awskie Podró¿e Kulinarne. Podczas WFDP po³±cz± si³y, przygotuj± kilka ciekawych dañ i poka¿±, ¿e festiwalowe, streetfoodowe jedzenie nie musi byæ nudne.
* Stoisko Wroc³awskiego O¶rodka Pomocy Osobom Nietrze¼wym. Przez ca³y Festiwal, bêdzie mo¿na dokonaæ bezp³atnych badañ alkomatem, aby sprawdziæ zawarto¶æ poziomu alkoholu w wydychanym powietrzu. Organizatorzy zachêcaj± do testów po ka¿dym wypitym piwie, co pozwoli przekonaæ siê, jak u konkretnej osoby ro¶nie poziom alkoholu. Mo¿na te¿ sprawdziæ po zakoñczonej degustacji, w jakim tempie poziom alkoholu spada. Akcja ma na celu zwrócenie uwagi na to, jak ka¿dy z nas inaczej reaguje na ilo¶æ spo¿ytego alkoholu, ale te¿ promocjê przede wszystkim odpowiedzialnego i bezpiecznego spo¿ywania alkoholu. Na tym stoisku dowiemy siê równie¿, jaki wp³yw ma na nas d³ugotrwa³e i nadmierne spo¿ywanie alkoholu i otrzymamy ulotkê informacyjn± m.in. z tabel± spalania alkoholu przez organizm.
* Piwo i szk³o festiwalowe. Tradycj± WFDP jest piwo uwarzone specjalnie na dan± edycjê festiwalu. Tym razem przygotuje je Browar Nepomucen ze Szkaradowa. Bêdzie tak¿e pami±tkowe szk³o festiwalowe i to trzy rodzaje: kielich Toscana, kufel Pallone i szklanka American Lager.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
NFORMACJE PRAKTYCZNE
* KIEDY: 8-10 czerwca 2018 (pi±tek-niedziela)
* GDZIE: Esplanada Stadionu Wroc³aw, al. ¦l±ska 1
* Godziny otwarcia Festiwalu:
- Pi±tek: 16.00 – 24.00
- Sobota: 12.00 – 24.00
- Niedziela: 12.00 – 20.00
WSTÊP WOLNY
Wiêcej informacji na: festiwaldobregopiwa.pl, piknikcjg24.pl.
JAK DOJECHAÆ:
* Autobusem - linie: 101, 102, 103 i 104
* Tramwajem, linie:
- 31 PLUS (trasa Gaj - Stadion Wroc³aw - Królewiecka)
- 10 (trasa Biskupin - Le¶nica)
- 20 (trasa Grabiszynek - Le¶nica)
- 3 (trasa Ksiê¿e Ma³e - Pilczyce)
- 33 PLUS (trasa Stadion Olimpijski - Pilczyce)
* Poci±gami REGIO jad±cymi z Wroc³awia G³ównego trasami na G³ogów , Wo³ów , ¦cinawê lub Zielon± Górê zatrzymuj±cymi siê na stacji Wroc³aw Stadion (tu wysiadamy).
* Samochodem - wspó³rzêdne: 51°8'28"N , 16°56'37"E
* Parkingi - dostêpne bêd±:
- wielopoziomowy parking Stadionu Wroc³aw (op³ata: 10 z³ / dzieñ za auto)
- parking odkryty od strony ul. Królewieckiej (op³ata: 10 z³ / dzieñ za auto)
* Wej¶cie na teren imprezy bêdzie mo¿liwe od ul. Królewieckiej oraz od ul. Lotniczej
* Formy p³atno¶ci - gotówka lub karta p³atnicza, w zale¿no¶ci od stoiska
* Dla dzieci zosta³a przygotowana specjalna strefa z atrakcjami dla najm³odszych, na terenie której obowi±zuje zakaz wchodzenia z alkoholem.
* Na teren imprezy mo¿na zabraæ psa, ale tylko i wy³±cznie w kagañcu.
* Szk³o festiwalowe do nabycia na terenie imprezy:
- Kielich Toscana - ¶rednio szeroki, o pojemno¶ci 0,3l z cech± dodatkow± 0,2l
- Kufel Pallone - masywny, okr±g³y, o pojemno¶ci 0,5 l
- Szklanka American Lager - wygodny shaker, o pojemno¶ci pinty, z cech± dodatkow± 0,2l
* P³ukarki - po wypiciu piwa posiadacze festiwalowego szk³a mog± je przep³ukaæ w p³ukarkach znajduj±cych siê na terenie imprezy.
otomedia.pl
Wracaj do poprzedniej strony »