Ju¿ dzisiaj mo¿na kupiæ online bilet na zwiedzanie „Afrykarium od kuchni” we wroc³awskim zoo. W ka¿dy poniedzia³ek, ¶rodê i pi±tek odbywaæ siê bêdzie 110 minutowa wycieczka z przewodnikiem, której trasa prowadziæ bêdzie m.in. przez kuchniê dla zwierz±t i „fabrykê wody”, a koñczyæ pokazowym karmieniem p³aszczek i rekinów od zaplecza.
Afrykarium to pierwsze w Polsce oceanarium i jedna z najwiêkszych atrakcji turystycznych kraju. Za budynkiem, który zachwyca architektur± i mieszkañcami, stoi innowacyjna, wysoka technologia. Od 6 lipca ka¿dy bêdzie móg³ poznaæ te tajniki bior±c udzia³ w niezwyk³ej trasie zwiedzania „Afrykarium od kuchni”.
Trasa rozpoczyna siê spotkaniem w holu oceanarium. Tam zwiedzaj±cy bêd± mieli okazjê zapoznaæ siê z ogólnymi danymi technicznymi budynku oraz dowiedzieæ siê o innowacyjnej konstrukcji dachu. Dalej trasa wiedzie przez czê¶æ ¶cie¿ki zwiedzania, ale to tylko preludium. W po³owie trasy zwiedzaj±cy zejd± dwa piêtra pod ziemiê by poznaæ „fabrykê wody”. To tu wroc³awska „kranówka” zamieniana jest w wodê morsk± czy s³odkowodn± z jezior Tanganika i Malawi. Tu woda jest filtrowana i oczyszczana, na¶wietlana oraz ozonowana, by ponownie wróciæ do zwierz±t. Pod ziemi± znajduje siê równie¿ kuchnia dla zwierz±t, gdzie zwiedzaj±cy poznaj± tajniki diety rekinów, p³aszczek, kotików, czy pingwinów. Na koniec gwó¼d¼ programu, czyli obserwowanie karmienia i treningu medycznego rekinów oraz p³aszczek.
- Od otwarcia Afrykarium dostajemy zapytania dotycz±ce mo¿liwo¶ci poznania technicznej strony oceanarium. Do tej pory takie zwiedzanie odbywa³o siê akcydentalnie i organizowali¶my je dla kolegów z innych ogrodów zoologicznych czy zorganizowanych grup zawodowych, jak architekci. Teraz zdecydowali¶my siê zaprosiæ ka¿dego, kogo interesuj± „technikalia”, a mogê zapewniæ, ¿e jest co ogl±daæ, bo wiele zastosowanych tu rozwi±zañ technicznych nie ma nigdzie indziej na ¶wiecie. Wystarczy zebraæ grupê chêtnych i wykupiæ us³ugê np. online.– mówi prezes zoo, Rados³aw Ratajszczak.
Zwiedzanie zapleczy odbywaæ siê bêdzie w ma³ych, 10-osobowych grupach, tylko trzy razy w tygodniu o 12:15 – poniedzia³ki, ¶rody i pi±tki, czyli w dni pokazowych karmieñ p³aszczek i rekinów. Koszt to bilet do zoo dla ka¿dego z uczestników plus 200 z³., bez wzglêdu na liczebno¶æ grupy.
„Afrykarium od kuchni” to druga wakacyjna us³uga zwiedzania zoo z przewodnikiem, jak± wroc³awski ogród uruchomi³. Od pocz±tku czerwca mo¿na wybraæ siê w dni robocze na zwiedzanie z edukatorami. Do wyboru s± trzy ró¿ne tematyczne wycieczki piesze dziennie „Daj siê oprowadziæ” - o 10:00, 11:00 i 12:00, a ka¿da z nich trwa godzinê. Podczas pierwszej – „Mieszkañcy pustyñ i terenów trawiastych”, edukator opowiada o najciekawszych przystosowaniach zwierz±t do ¿ycia w trudnych warunkach na przyk³adzie m.in. fenków, oryksów szablorogich, ¿yraf czy likaonów. Druga – „Mieszkañcy wód”, po¶wiêcona jest nie tylko rybom s³odko i s³onowodnym, ale równie¿ innym wodnym zwierzêtom, jak pingwiny przyl±dkowe, wydry europejskie, ¿ó³wie b³otne, czy foki pospolite. Trzecia – „Mieszkañcy lasów”, to wycieczka przez lasy strefy umiarkowanej i tropikalnej, które zamieszkuj± bardzo zró¿nicowane gatunki, jak nied¼wiedzie brunatne, rysie, pandy ma³e, czy okapi.
Wiêcej na: http://zoo.wroclaw.pl/pl/wakacje-2020.html
1. Termin: poniedzia³ki, ¶rody, pi±tki, od 6 lipca do 31 grudnia 2020 r.
2. Start: godz. 12:15
3. Czas trwania: 110 minut
4. Liczba uczestników w grupie: do 10 osób
5. Uczestnicy: rodziny, osoby indywidualne, wiek: bez ograniczeñ (dzieci do 5 roku ¿ycia nieodp³atnie)
6. Bilety: od 03.07.2020 r. bilety na zwiedzanie "Afrykarium od kuchni" mo¿na kupowaæ w POK zoo lub online. Bilety online mo¿na kupiæ z 7 dniowym wyprzedzeniem, ale nie pó¼niej ni¿ 12 godzin przed terminem realizacji us³ugi.
7. Godziny i miejsce zbiórki grup: hol g³ówny Afrykarium
8. Cena: bilet do zoo + 200 z³/ grupa
UWAGA! Prosimy o przemy¶lany zakup, nie ma mo¿liwo¶ci zwrotu niewykorzystanych biletów.
zoo
Wracaj do poprzedniej strony »