Coraz wiêcej Polaków pragnie nie tylko degustowaæ wino w domowym zaciszu, ale równie¿ wiedzieæ sk±d ono pochodzi i jaka jest jego historia, dlatego wraz z odrodzeniem winiarstwa w Polsce coraz popularniejsza staje siê równie¿ enoturystyka.
Polskie wina od kilku lat s± fenomenem na skalê ¶wiatow±. Choæ bran¿a winiarska w naszym kraju odrodzi³a siê zaledwie kilka lat temu to wina z Polski ciesz± siê ju¿ uznaniem na miêdzynarodowych konkursach i targach. Wraz z nagrodami pojawi³y siê tak¿e polskie miejsca na enoturystycznej mapie ¶wiata.
Poznaj wina wszystkim zmys³ami dziêki podró¿om enoturystycznym
W Polsce coraz wiêcej winnic otwiera siê na turystów i wspiera winn± edukacjê. Podczas wizyty
w winnicy prócz degustacji win produkowanych na miejscu mo¿na równie¿ poznaæ proces produkcji wina „od kuchni”.
- Mapa polskich winnic zmienia siê bardzo dynamicznie, ale ka¿dy region ze wzglêdu na inn± historiê
i odmienne tradycje warto odwiedziæ. Województwo lubuskie ma najd³u¿sze tradycje winiarskie, jednak pod wzglêdem area³u najwiêcej winoro¶li uprawia siê w Ma³opolsce. W zachodniopomorskim znajduje siê najwiêksza winnica w Polsce i aktualnie jest w niej produkowane jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian szlachetnych oraz d³ugie tradycje winiarskie maj± równie¿ okolice Sandomierza i Jas³a. Na uwagê zas³uguje tak¿e Dolny ¦l±sk, gdzie powstaj± wina na bazie m.in. rieslinga i pinot noir. – wyja¶nia Ma³gorzata Su³ek, Kondrat Wina Wybrane.
Wraz ze wzrostem sprzeda¿y win w Polsce, z ka¿dym rokiem przybywa równie¿ ¶wiadomych konsumentów, którzy chc± dokonywaæ w³a¶ciwych wyborów wiêc pod±¿aj± za wiedz±. Z racji rozwoju turystyki, powszechnej dostêpno¶ci i niewygórowanych cen obserwuje siê wzrost zainteresowania warsztatami, degustacjami oraz wyjazdami do winnic. Do niedawana turystyka winiarska kojarzy³a siê g³ównie z podró¿ami do najs³ynniejszych winnych regionów jak Hiszpania, W³ochy, czy Francja. Polska aktualnie w niczym im ju¿ nie ustêpuje. Wiele miejsc mo¿e poszczyciæ siê na prawdê wysokim, europejskim standardem.
Kropla historii, czyli kilka s³ów o polskim winie
Dziêki badaniom archeologicznym przeprowadzonym m.in. w Gnie¼nie, Poznaniu i Krakowie, gdzie odnaleziono ¶lady po krzewach winoro¶li oszacowano, ¿e pierwsze uprawy winoro¶li i produkcja wina pojawi³y siê w X wieku. Jest to ¶ci¶le powi±zane z przyjêciem chrztu przez Mieszka I w 966 roku.
Pocz±tkowo by³o uprawiane g³ównie przez zakonników. Wraz z rozwojem miast i szlaków handlowych pod koniec XIII wieku zaczê³y powstawaæ równie¿ winnice mieszczañskie, których najwiêkszy rozwój przypada na prze³om XIV i XV wieku i ten czas jest równie¿ uwa¿any za okres najwiêkszego rozwoju winiarstwa na ziemiach polskich. Najwa¿niejszymi regionami w tamtym czasie by³y dolina Odry i Wis³y, w pobli¿u takich miast jak Kraków, Sandomierz, P³ock i Toruñ. Nieco inaczej jest w przypadku okolic rejonu lubuskiego, gdzie pocz±tek upraw winoro¶li datuje siê na 1150 rok, a najwiêkszy rozkwit mia³ miejsce w pierwszej po³owie XIX wieku.
Wed³ug oficjalnych danych, aktualny area³ uprawy winoro¶li jest nadal mniejszy ni¿ 150 lat temu tylko w woj. lubuskim, poniewa¿ warunki klimatyczne, a tak¿e pó¼niejsza sytuacja polityczna nie sprzyja³a rozwojowi winiarstwa w Polsce. Ostatecznie produkcjê wina przerwa³a II Wojna ¦wiatowa. Na pocz±tku XXI wieku ponownie zaczê³y pojawiaæ siê miejsce, w których uprawia siê winoro¶l. Wed³ug oficjalnych informacji aktualna powierzchnia winnic w Polsce przekroczy³a ju¿ 600 ha, ale nie uwzglêdnia ona jeszcze tych nowopowsta³ych i oczekuj±cych na pierwsze zbiory.
otomedia.pl
Wracaj do poprzedniej strony »