O Bordeaux, uznanym za stolicê wina s³yszeli wszyscy - nawet ci, którzy nie maj± szerokiej wiedzy winiarskiej. Jednak nie wszyscy maj± ¶wiadomo¶æ, ¿e po³udniowo-zachodni kraniec Francji, skrywa pewien niesamowity skarb - Gaskoniê - prawdziwy raj dla mi³o¶ników wina i podró¿y. Francuskie regiony winiarskie zachêcaj± atrakcjami, zarówno koneserów, jak i okazjonalnych fanów wina. Który z nich zatem warto odwiedziæ?
Bordeaux to jeden z najwiêkszych i najbardziej znanych regionów winiarskich na ¶wiecie z oko³o 8000 winnic, w których wytwarzane s± cenione wina, takie jak Haut-Médoc, Saint-Émilion i Pomerol, oparte o szczepy cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i petit verdot. Gdyby taka ilo¶æ rozkoszy dla oczu i podniebienia by³a niewystarczaj±ca, kieruj±c siê na po³udnie od Bordeaux, odkryæ mo¿emy prawdziwy diament - rzadziej eksplorowan± Gaskoniê - czyli krainê “s³odkiego ¿ycia”. Nazwa tego regionu przywo³uje skojarzenia z idylliczn± krain±, w której ludzie ¿yj± dostatnio i szczê¶liwie. Mamy tê piêkn± wizjê przed oczami, prawda? Dla wszystkich marzycieli i sceptyków - to nie mrzonki,
to prawdziwa Gaskonia.
Vive la vie et le vin!
Gaskonia to kraina, w której czas p³ynie wolniej, a nad atlantycki krajobraz ³±czy siê z górsk± sceneri± Pirenejów. Zamiast ogromnych châteaux (winnic) powita nas tu sielski klimat francuskiej wsi, który bêdziemy ch³on±æ z rozkosz± i pietyzmem. Czym jeszcze zachwyci nas s³oneczna Gaskonia?
Ten po³udniowo-zachodni region Francji poza wspania³± pogod± i niezwyk³ymi widokami s³ynie równie¿ z foie gras i armaniaka. W Gaskonii oprócz mocniejszych trudnków mo¿emy siê tak¿e delektowaæ niepowtarzalnymi winami.
- Sekret gaskoñskich win z pewno¶ci± tkwi w po³o¿eniu tego regionu pomiêdzy Pirenejami a Oceanem Atlantyckim. To zró¿nicowanie krajobrazu zapewnia odpowiedni± amplitudê temperatur, która pozytywnie wp³ywa na wysok± jako¶æ gron. Co wiêcej, sezon wegetacyjny jest tu stosunkowo d³ugi, co sprzyja produkcji eleganckich, aromatycznych win, których znakiem rozpoznawczym jest wysoka kwasowo¶æ oraz d³ugi potencja³ starzenia. - mówi Ma³gorzata Su³ek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.
Po³udniowo-zachodnia Francja to przede wszystkim wina bia³e. Z lokalnych szczepów, takich jak colombard czy ugni blanc, wykorzystywanych pierwotnie do produkcji armaniaku.
- Wielowymiarowy colombard zachwyca orze¼wiaj±cym aromatem cytrusów i egzotycznych owoców: grejpfruta, mango, marakui i ananasa, co sprawia, ¿e wina tego szczepu przypadn± do gustu równie¿ osobom, na pocz±tku winiarskiej drogi. - dodaje Ma³gorzata Su³ek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.
W gaskoñskim raju nie zabraknie tak¿e s³awnych klasyków, czyli sauvignon blanc czy chardonnay. Wina tego regionu stworz± udany maria¿ z owocami morza, daniami z ro¶linn i wieloma przystawkami.
- W¶ród szczepów czerwonych prym wiedzie tannat, bêd±cy podstaw± win ze s³ynnej apelacji Madiran. Wina z tej odmiany to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów. Rustykalne aromaty, potê¿ne taniny, wysoka kwasowo¶æ mog± utrudniæ odbiór, jednak przy odpowiedniej oprawie, czyli suto zastawionym t³ustymi przek±skami stole, degustacja bêdzie nale¿a³a do udanych. - podpowiada Ma³gorzata Su³ek.
Warto równie¿ dodaæ, ¿e wina z tej odmiany ze wzglêdu na du¿± zawarto¶æ przeciwutleniaczy uznawane s± za najzdrowsze na ¶wiecie.
Czym¿e by³aby gaskoñska idylla, gdyby kto¶ opu¶ci³ j± niezadowolony? Mi³o¶nicy s³odkich smaków równie¿ znajd± w niej co¶ dla siebie. Wina tworzone w oparciu o lokalne szczepy, takie jak petit manseng, gros manseng czy petit courbu charakteryzuj± siê subtelnymi aromatami kandyzowanej skórki cytrynowej, marmolady brzoskwiniowej i bia³ego pieprzu, dziêki czemu stanowi± idealne towarzystwo dla tutejszego przysmaku - foie gras.
Misja Wino w Gaskonii
Niezwyk³e wino, wyborne jedzenie, sielski klimat czyni± Gaskoniê idealnym celem wakacyjnej podró¿y. Powsta³a w 1979 roku spó³dzielnia Plaimont zrzeszaj±ca ponad tysi±c winogrodników
i zapewniaj±ca podtrzymywanie tradycji uprawy lokalnych odmian winoro¶li, a tak¿e promocjê tego bogatego w tradycjê regionu kusi ciekaw± ofert± enoturystyczn±. Warsztaty tworzenia unikatowego kupa¿u z lokalnych szczepów, zwiedzanie magicznych winnic, degustacje i pikniki to tylko jedne
z nielicznych atrakcji przygotowanych dla turystów.
- W ramach Misji Wino mamy niepowtarzaln± okazjê, aby w czerwcu odwiedziæ dwa wspania³e regiony winiarskie - Bordeuax i Gaskoniê. To idealna propozycja nie tylko dla mi³o¶ników wina, ale tak¿e osób, które dopiero zag³êbiaj± siê w jego tajniki i chcia³yby pog³êbiæ swoj± wiedzê. Pamiêtajmy te¿, ¿e wyjazd ten to nie tylko wino - to tak¿e niezapomniane widoki, wspania³e zabytki i cudowni ludzie. Po prostu francuska sielanka! - podsumowuje Ma³gorzata Su³ek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.
otomedia.pl
Wracaj do poprzedniej strony »