O tym, ¿e pó³nocno-wschodnie krañce naszego kraju warto odwiedzaæ wie ka¿dy, kto choæ raz przyjecha³ tutaj na kilkudniowy urlop.
Teraz walory województwa podlaskiego i warmiñsko-mazurskiego docenione zosta³y tak¿e w wa¿nych, ogólnopolskich konkursach.
Tereny Polski Wschodniej to niezwykle malownicze rejony, które turystów przyci±gaj± przede wszystkim swoj± dzik± przyrod± i zami³owaniem do tradycji. Nie bez powodu nazywane s± one „sercem natury”. Dwa niedawno rozstrzygniête konkursy potwierdzaj± tê tezê. Dostrze¿one zosta³o nie tylko naturalne piêkno, ale równie¿ znakomita, miejscowa kuchnia.
Jeden z nowych cudów Polski
Suwalski Park Krajobrazowy to miejsce w ka¿dym calu wyj±tkowe. Oprócz najg³êbszego w kraju jeziora mo¿na tam zobaczyæ unikatow± w skali Europy rze¼bê terenu czy wspi±æ siê na „suwalsk± Fud¿ijamê”, jak nazywana jest Góra Cisowa. Legenda g³osi, ¿e zosta³a ona sztucznie usypana z ziemi wydobytej przy tworzeniu jeziora Kopanego, znajduj±cego siê u jej podnó¿a. O niezwyk³o¶ci tego miejsca mo¿e ¶wiadczyæ fakt, i¿ Suwalski Park Krajobrazowy zaj±³ drugie miejsce w plebiscycie organizowanym przez National Geographic na „7 nowych cudów Polski”. G³osuj±cy docenili nie tylko walory przyrodnicze, ale tak¿e bogat± historiê regionu. – Na terenie parku znajduje siê wie¶ staroobrzêdowców, Wodzi³ki. Jest to niezwyk³e miejsce, w którym kultywowane s± najstarsze prawos³awne zwyczaje. Oprócz zabytkowej architektury skorzystaæ tu mo¿na z tzw. „czarnej bani”, czyli tradycyjnych, rosyjskich ³a¼ni parowych – mówi Anna Moskwa z Klastra Marek Turystycznych Polski Wschodniej.
Tradycyjna kuchnia z nowoczesnym zaciêciem
Pa¼dziernik przyniós³ równie¿ wyró¿nienia dla warmiñsko-mazurskich restauracji. A¿ trzy spo¶ród tutejszych kuchni hotelowych otrzyma³o nagrodê Grand Award Trzy Widelce, czyli uzyska³o najwy¿sz± mo¿liw± notê w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants Awards 2014. Tym samym znalaz³y siê w gronie 29 najlepszych restauracji w kraju. – W tym roku w¶ród laureatów konkursu znalaz³y siê: Restauracja Pa³acowa Hotelu Anders w Starych Jab³onkach, Restauracja Refektarz Hotelu Zamek Ryn oraz Restauracja Romantyczna Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich. Szczególnie cieszyæ mo¿e fakt, ¿e decyduj±cy g³os w konkursie mieli sami konsumenci, a przede wszystkim badanie Tajemniczego Klienta, co mocno uwiarygadnia sam konkurs, a nagrodzie dodaje presti¿u – mówi Daniel B³aszkiewicz, dyrektor ds. marketingu i sprzeda¿y Hotelu Anders. Dariusz Struciñski, szef kuchni Hotelu Anders, podczas odbierania nagrody podkre¶li³, ¿e uzyskanie wyró¿nienia przez a¿ trzy obiekty z województwa warmiñsko-mazurskiego to równie¿ du¿e osi±gniêcie dla hotelarzy i ca³ego regionu.
Tradycyjne potrawy i sk³adniki kuchni pó³nocno-wschodniej Polski w nowoczesnym, innowacyjnym wydaniu – tak w skrócie mo¿na okre¶liæ cechy charakterystyczne wyró¿nionych restauracji. Kucharze pe³nymi gar¶ciami korzystaj± z ekologicznych warzyw pochodz±cych z okolicznych upraw oraz naturalnych produktów wytwarzanych przez miejscowych rolników. Na sto³ach króluj± ryby z pobliskich jezior oraz najwy¿szej jako¶ci miêso. Klienci, którzy skosztowali przysmaków przygotowanych w wyró¿nionych restauracjach zapewniaj±, ¿e posi³ek w tych miejscach w po³±czeniu z miejscowym klimatem to co¶, co na d³ugo zapada w pamiêæ. Wiêcej informacji dotycz±cych regionu znale¼æ mo¿na na stronie www.wsercunatury.pl – opisy najwiêkszych atrakcji, kalendarium wydarzeñ, informacje na temat hoteli i wiele, wiele wiêcej.
otomedia.pl
Wracaj do poprzedniej strony »