¦wiat ludzkich kultur jest nieskoñczenie ró¿norodny. Ogóle zasady, którymi rz±dzi siê kultura, s± jednak uniwersalne. Nie inaczej jest z dobrymi manierami przy stole. Co kraj, to obyczaj, przed samym obyczajem jednak nie ma ucieczki.
Przy stole czy na li¶ciu bananowca, widelcem, rêk±, czy pa³eczk± – niezale¿nie od tego, jak nasi gospodarze spo¿ywaj± posi³ek, ich zachowaniem kieruj± jasno okre¶lone zasady. Szacunek dla zwyczajów panuj±cych w kraju, który odwiedzamy, to za¶ najlepszy sposób, by zaskarbiæ sobie sympatiê miejscowych. Zapraszamy na przygotowany przez centrum lotnicze Sky4Fly.net przegl±d 5 kulturowo istotnych zwyczajów gastronomicznych.
Tajlandzka etykieta widelcowa
Jeste¶ w Tajlandii. Podano do sto³u. Oddychasz z ulg±, bo nigdzie nie widzisz pa³eczek, którymi w ogóle nie potrafisz siê pos³ugiwaæ. Zastawa obejmuje ³y¿kê i widelec. Jest dobrze, ale musisz byæ czujny. Tajowie pos³uguj± siê widelcem w specyficzny sposób. Przytrzymuj± nim jedzenie, które porcjuj± przy u¿yciu ³y¿ki. Nastêpnie u¿ywaj± go, by przenie¶æ porcjê na ³y¿kê i podaæ j± do ust. Jedzenie bezpo¶rednio przy u¿yciu widelca nie skoñczy siê pewnie awantur± przy stole, ale mo¿e zostaæ odebrane jako nietakt, podobnie jak branie no¿a do ust w Europie. Tego ostatniego zreszt± tradycyjnie nie u¿ywa siê przy stole na ca³ym Dalekim Wschodzie. Nó¿ postrzegany jest jako broñ, a kultura wymaga, by do sto³u zasiadaæ w pokojowych zamiarach.
W Chinach? Ostro¿nie z tymi pa³eczkami!
Pa³eczki to najpopularniejsze sztuæce na ¶wiecie. Liczba codziennych u¿ytkowników obejmuje ponad 2 miliardy ludzi. To jednocze¶nie, obok ³y¿ki, jeden z najstarszych rodzajów sztuæców. Nic dziwnego, ¿e w Chinach, tworz±cych najstarsz± nieprzerwanie istniej±c± cywilizacjê ¶wiata, sposób pos³ugiwania siê pa³eczkami reguluje rozbudowana i u¶wiêcona tradycj± etykieta. Za niegrzeczne uznaje siê stukanie nimi o naczynia czy u¿ywanie ich do gestykulacji. Przede wszystkim warto jednak pamiêtaæ o tym, aby nigdy nie wbijaæ ich na sztorc w po¿ywienie. Czynno¶æ tê Chiñczycy kojarz± bowiem z wygl±dem posi³ków sk³adanych jako ofiara rytualna dla zmar³ych.
Na Bliskim Wchodzie leworêczni nie maj± ³atwo
W wielu miejscach na Bliskim Wschodzie i w Indiach branie pokarmu w lew± rêkê uchodzi za ³amanie tabu. Miêdzy rêkoma zachodzi dyktowany obyczajem podzia³ pracy. Prawa rêka s³u¿y do jedzenia i wielu innych szlachetnych czynno¶ci, lewa za¶ ma do wykonania cokolwiek mniej przyjemn± robotê. Warto pamiêtaæ, ¿e do niedawana i w Europie „niew³a¶ciwe” pos³ugiwanie siê lew± rêk± nara¿a³o na nieprzyjemno¶ci.
W Japonii dobrze jest sobie siorbn±æ
Wszyscy go znamy, prawda? Tego go¶cia, który siorbie zupê przy stole lub funduje symfoniê mlaskania wszystkim uczestnikom biesiady. Có¿, u nas budzi za¿enowanie, a w Japonii by³by mistrzem taktu. W Kraju Kwitn±cej Wi¶ni g³o¶ne siorbanie i mlaskanie jest akceptowane jako sposób delektowania siê posi³kiem oraz mile widziane jako komplement dla umiejêtno¶ci kucharskich gospodarza.
Czy¶cimy talerze?
To zale¿y od tego, gdzie akurat przebywamy. We Francji czy w Japonii niedojedzenie posi³ku mo¿e zostaæ odebrane jako znak dezaprobaty dla talentów kulinarnych gospodarza. Inaczej jest w Chinach. Tutaj w dobrym tonie jest zostawiæ co nieco na talerzu. Gospodarz odbierze to jako znak, ¿e nie zabrak³o nam jedzenia oraz poczuje, ¿e jego hojno¶æ by³a wystarczaj±ca. Zostawiaj±c pusty talerz, mimowolnie dajemy sygna³, ¿e jedzenia by³o za ma³o, sprawiaj±c przykro¶æ osobom, które nas goszcz±. - Zawsze warto zawczasu poszukaæ informacji o zwyczajach kulinarnych panuj±cych w kraju, do którego planujemy podró¿. Obok pakowania, rezerwacji hotelu, zakupu biletów i zaplanowania pobytu, przygotowanie kulturowe powinno stanowiæ wa¿ny etap przygotowañ ¶wiadomego podró¿nika – opowiada Piotr Chalimoniuk ze Sky4Fly.net.
otomedia.pl
Wracaj do poprzedniej strony »