Wroc³aw, Rynek-Ratusz 24
tel. 071 344 30 60
Je¶li zmêczy³o Ciê tempo ¿ycia w ha³asie, kurzu i dymie, chcesz choæ na chwilê wtopiæ siê w przyrodê i zapomnieæ o codziennych obowi±zkach z dala od zanieczyszczonego ¶rodowiska przyjed¼ do nas!
Ju¿ sama nazwa lokalu wyja¶nia, czego mo¿na siê tam spodziewaæ. Twórczo¶æ nie ogranicza siê wszak¿e jedynie do literatury czy szeroko rozumianej sztuki. "Zwi±zki" to jak ka¿dy ju¿ klub w Rynku przede wszystkim miejsce przyjazne niemal ka¿demu. Bez wzglêdu na wiek, status czy zasoby portfela mo¿na tam po prostu znale¼æ cos dla siebie. Tak¿e w karcie, bo menu jest mocna stron± "Zwi±zków".
- Na jesienne dni polecam przede wszystkim dwie nowo¶ci: polêdwicê wieprzow± w chrupi±cych p³atkach ciasta oraz alpejsk± zapiekankê makaronow± – mówi Arkadiusz Szamañski, szef kuchni. Ten 25-letni wroc³awianin terminowa³ w kuchniach w szwajcarskim Zurrichu, sk±d pewne alpejskie elementy w menu, które proponuje, ale fachu uczy³ siê w rodzinnym domu.
- Pierwsze potrawy gotowa³ ju¿ w przedszkolu patrz±c na rêce mojej babci. Ona potrafi³a zrobiæ wszystko i nie pamiêtam, by cokolwiek z jej menu mi nie smakowa³o. Jej jad³ospis mam w ma³ym palcu, wiêc jak przyjdzie do naszej restauracji go¶æ i poprosi np. o rosó³ ze ¶wie¿ej kury to pojadê szybko na wie¶, by mu takiego kurczaka zdobyæ – mówi Arkadiusz Szamañski, absolwent wroc³awskiego Technikum Gastronomicznego.
Strawa dla ducha
Dla szefów klubu wa¿ne jest, by ludzie mogli mieæ kontakt tak¿e ze straw± duchow±. Na inauguracjê „Zwi±zków” grali nie byle jacy arty¶ci: Grzegorz Turnau, Andrzej Sikorowski ("Pod Bud±") i Tadeusz Wo¼niakowski (autor legendarnego, wielkiego przeboju "Zegarmistrz ¶wiat³a purpurowy"). Ju¿ to u¶wiadamia, jak wysoko postawiono sobie poprzeczkê.
– Oczywi¶cie nie ka¿dy lubi sztukê przez tzw. du¿e S, wiêc w naszym klubie na wszystko jest miejsce i odpowiedni czas. Turnieje jednego wiersza nie odbywaj± siê noc± w weekendy, bo wówczas najwiêksze zapotrzebowanie jest na taniec, czyli zabawê na parkiecie – mówi Jacek Nemec, zarz±dzaj±cy klubem.
W ogródku i na pergoli
Ogródek restauracji "Zwi±zki" cieszy³ siê sporym zainteresowaniem niemal ca³e lato, bo akurat ta pierzeja Rynku jest najbardziej uczêszczana. Jednak mi³a obs³uga, dobre ceny i smaczne potrawy tak¿e mia³y pewien wp³yw na frekwencjê.
W³a¶ciciele "Zwi±zków" prowadz± te¿ drugi pub "Pergola", mieszcz±c± siê przy Hali Ludowej. Tam lato up³ynê³o wielu spaceruj±cym wroc³awianom na smakowaniu legendarnego ju¿ chleba ze smalcem.
– Robimy wszystko dla naszych klientów. Równie¿ catering dla du¿ych firm. Wesela, chrzciny, stypy, urodziny, studniówki. Po prostu wystarczy zadzwoniæ i siê umówiæ – deklaruje Arkadiusz Szamañski, szef kuchni, w której na jednej zmianie pracuje osiem osób.
Przyjazne wej¶cie
Ju¿ samo wej¶cie do klubu, restauracji "Zwi±zki" jest przyjemno¶ci±, skoro wita ciê medalista mistrzostw ¶wiata w zapasach. Znani sportowcy chêtnie zagl±daj± do „Zwi±zków”, bo przecie¿ mened¿er tego lokalu to d¿udoka, a w³a¶ciciele od lat anga¿uj± siê we wroc³awski sport m.in. tenis.
– Sportowcy, poeci, aktorzy, oni u nas bywaj±. Jednak nasz lokal jest przede wszystkim dla wroc³awian, którzy chc± siê spokojnie, bezpiecznie i dobrze bawiæ. Zapraszamy – podsumowuje Jacek Nemec.
Jesienne menu restauracji "Zwi±zki Twórcze"
Poleca szef kuchni Arkadiusz Szamañski
1. Polêdwica wieprzowa w chrupi±cych p³atkach ciasta, pieczone ziemniaki, sa³ata z sosem winegret. Cena 31 z³!
2. Alpejska zapiekanka makaronowa: makaron penne, pier¶ kurczaka, boczek wêdzony, prawdziwe grzyby, mus jab³okowy (na gor±co). Cena 22 z³!
Wracaj do poprzedniej strony »