W programie kiermasz najlepszych produktów regionalnych, pokazy kulinarne studentów kierunku technologia i organizacja gastronomii, nauka oceny wina i sera, warsztaty sensoryczne dla dzieci i rodziców, warsztaty z tañców.
Jedn± z atrakcji bêdzie fina³ konkursu kulinarnego „Pojedynek mistrzów kuchni”. Uczestnicy konkursu bêd± mieli za zadanie zaprojektowaæ i wykonaæ oryginalne dania z zastosowaniem wybranych gatunków serów i win pochodz±cych z regionu Dolnego ¦l±ska, a tak¿e w kreatywny sposób zaprezentowaæ warto¶æ od¿ywcz± i walory przygotowanych potraw.
Wybrani producenci regionalnych serów i win wezm± tak¿e udzia³ w konkursie na najlepszy ser i najlepsze wino. Oceni je jury z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wroc³awiu, a nagrody wrêczy zwyciêzcom m.in. rektor prof. Jaros³aw Bosy.
Go¶ciem specjalnym wydarzenia jest Jakub Kuroñ – zawodowy kucharz, szef kuchni, który od wielu lat prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne. Jak mówi, gotuje odk±d tylko pamiêta, a jako syn Macieja Kuronia wychowywa³ siê w domu, w którym aromat gotowanych potraw zastêpowa³ wszelkie inne zapachy. Od dziecka prowadzi³ z nim pokazy kulinarne. Dziêki ojcu pozna³ kulinarne bogactwo wielu kuchni ¶wiata i zosta³ zawodowym kucharzem. Prowadzi³ ju¿ wspólnie z bratem program „Kuroniowie rozgryzaj±” w telewizji Kuchnia+.
Wstêp jest bezp³atny. ¦wiêto rozpocznie siê o godz. 10.00 i potrwa do pó¼nych godzin popo³udniowych.
Szczegó³owy program: https://upwr.edu.pl/uczelnia/imprezy-uczelniane/swieto-sera-i-wina/vii-swieto-sera-i-wina-2022/program
Fot: Tomasz Lewandowski UPWr
Wracaj do poprzedniej strony »